Dietetyka
Sylwetka absolwenta dietetyki, 3-letnie studia pierwszego stopnia
Dietetyk jest specjalistą ochrony zdrowia, który posiada interdyscyplinarną wiedzę w zakresie żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie.
Absolwent kierunku dietetyka posiada wiedzę i umiejętności praktyczne w zakresie:
planowania żywienia dla różnych grup ludności;
oceny żywienia oraz stanu odżywienia;
profilaktyki i dietoterapii chorób;
żywienia w sporcie;
żywienia klinicznego;
organizowania żywienia indywidualnego i zbiorowego;
kontrolowania jakości produktów spożywczych;
prowadzenia edukacji żywieniowej;
technologii żywności i oceny sensorycznej potraw;
pracy z pacjentem/klientem;
prowadzenia gabinetu dietetycznego zgodnie z zasadami ergonomii.
Zdobyta podczas studiów wiedza pozwala na zatrudnienie w placówkach takich jak:
publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej;
poradnie żywieniowe i dietetyczne;
poradnie chorób metabolicznych;
zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali, sanatoria i domy opieki;
placówki sportowe;
placówki doradztwa żywieniowo - dietetycznego;
instytucje naukowo-badawcze.
Absolwent 3-letnich, studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka może kontynuować kształcenie na studiach drugiego stopnia (magisterskich) oraz trzeciego stopnia (doktoranckich), studiach podyplomowych i licznych kursach dokształcających.