Dietetyka
Cele ogólne kształcenia praktycznego
1. Celem głównym kształcenia praktycznego jest realizacja efektów uczenia się w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych zawartych w programie kształcenia.
2. Kształtowanie umiejętności praktycznych w warunkach naturalnych jest poprzedzone kształtowaniem tych umiejętności w warunkach symulowanych.
3. Celem praktyk jest ukształtowane u studenta nawyków ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego, przygotowanie do wykonywania zawodu dietetyka poprzez nabycie umiejętności praktycznych, uzupełniających i pogłębiających wiedzę uzyskaną przez studenta w toku zajęć dydaktycznych na uczelni.
4. Praktyki zawodowe stanowią integralną część procesu kształcenia i podlegają obowiązkowemu zaliczeniu.
Cele szczegółowe kształcenia praktycznego
1. Przygotowanie studenta do realizacji zadań zawodowych.
2. Zdobywanie przez studenta odpowiedniego zasobu spostrzeżeń i doświadczeń zawodowych.
3. Weryfikowanie przez studenta zdobytej wiedzy teoretycznej w praktyce.
4. Zapoznanie studenta ze specyfiką środowiska zawodowego oraz kształtowanie umiejętności zawodowych związanych z miejscem odbywania praktyki.
5. Kształtowanie u studenta umiejętności skutecznego komunikowania się w zespole interdyscyplinarnym świadczącym kompleksową opiekę nad pacjentem.
6. Poznanie przez studenta funkcjonowania struktury organizacyjnej, zasad pracy, podziału kompetencji, procedur, procesu planowania pracy oraz kontroli.
7. Zdobywanie przez studenta pierwszych doświadczeń w samodzielnym i zespołowym wykonywaniu obowiązków zawodowych.
8. Doskonalenie u studenta umiejętności organizacji pracy własnej i zespołowej, efektywnego zarządzania czasem oraz sumiennego i odpowiedzialnego wykonywania powierzonych obowiązków.
9. Stworzenie warunków do aktywizacji zawodowej studenta.
Wymiar kształcenia praktycznego
Praktyki studenckie mają charakter zajęć obowiązkowych. Stanowią integralną część programu kształcenia oraz pełnią ważną funkcję w procesie przygotowania zawodowego studentów.
W okresie trzyletnich studiów licencjackich studenta obowiązuje odbycie praktyk określonych planami studiów w wymiarze 840 godzin równym 28 ECTS. Przebieg praktyk pod względem programowym i organizacyjnym nadzorują zgodnie z Wewnętrznym Systemem Zapewnienia Jakości Kształcenia: Koordynator praktyk na kierunku Dietetyka oraz Uczelniany Koordynator Praktyk.
Nadzór i wymogi
Praktyki dietetyczne pełnią ważną funkcję w procesie przygotowania zawodowego absolwentów. Praktyki są realizowane pod kierunkiem opiekuna praktyk w podmiotach leczniczych, które podpisały z Uczelnią “Porozumienie/Umowę o współpracy w zakresie kształcenia oraz organizacji praktyk studentów szkoły wyższej”. Praktyki stanowią integralną część planu studiów i mają charakter obowiązkowy. Przebieg praktyk pod względem programowym i organizacyjnym nadzorują zgodnie z Wewnętrznym Systemem Zapewnienia Jakości Kształcenia: Koordynator praktyk na kierunku Dietetyka.